2019. november 29., péntek

19. század közepi jelzett réz távcső, bőr tokkal - Jelenlegi ára: 19 000 Ft

Eladó egy nagy méretű viktoriánus réz távcső. 79 cm hosszú kinyitva , az objektív 4 cm átmérőjű.
Az okulár mellett a tubuson italikus betűkkel jelzés: Jn. (esetleg In. ). Murray , alatta Aberdeen.
Aberdeen Skóciában van , a Murray egy skót klán neve volt.
A Cyclopedia of telescope makers c. tanulmány 3. része tartalmazza az M betűs gyártókat. Egyetlen Murray van , aki a Murray and Heath londoni cég társalapítója volt 1855-ben. Előtte egyedül is készíthetett távcsövet , mivel 1797-ben született. Az ő neve viszont Robert. Ha az In/Jn rövidítés nem névre utal (pl. a mérnök latinos jelölése ingenerius) , akkor rendben is vagyunk.
Amennyiben a név és a hely a tulaj neve , akkor ott van az Aberdeenben számosan jelen lévő John Murray , akik között több tengerész is volt (lévén kikötőváros) - de ennek kicsi az esélye, a felirat jellege miatt. A távcső Skóciából érkezett hozzám , régiségkereskedőtől. Ebay dokumentumok rendelkezésre állnak, át tudom adni.
A távcsőről.
A bőr tokja megvan , ráadásul ép minden része. Ez ritka. A réz tubusok viseletesek , de szépen kattanva nyitható. A bőrözés a nagy tubuson a varrásnál szétment.
Az okulár 2 réz tubusban elhelyezett 2-2 lencse. Azt hiszem ez a Huygens okulár. Minden lencse és tubus ok.
A szemlencse erősen le van rekesztve , és a nyílást egy oldalra tolható lemezke védi. A tologatós lemez korai jegy , a 19. sz. közepe után körívesen fordulóvzárat alkalmaztak. Ez a lemez viszont kicsi és nem jön ki az okulárból oldalra , mint a 18. - 19. sz. fordulóján szokás.
Az objektív 2vrészes achromát. Alig van lerekesztve , ami 19. sz-ra utal. Sajnos az egyik lencsetag hiányzik. Teljesen kihúzva ezért nem fókuszál. Egyszeres kihuzatnál van élesség , de elég nagy az aberráció. Tehát vagy objektív lencsét kell bele szerezni , vagy bolcra kerül. Akinek több távcsöve van , próbálkozhat lecsék csereberéjével , mert elég standard méret.
Összefoglalva: ez egy eredeti , érdekes távcső kb. 1820-1855 körüli időszakból. Jelen állapotában is szép kiállítási darab.  
Személyesen , vagy mpl-el tudom adni. Írjanak nyugodtan. Magáneladás. Garancia nem értelmezhetoő , de személyes megnézés lehet.  

Jelenlegi ára: 19 000 Ft
Az aukció vége: 2019-12-05 19:53 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése